Dogodki

Simbioza giba – 2. GIBAlni IZZIV

 

🚴– VSI NA KOLO, ZA ZDRAVO TELO🚴

Slovenija je dežela najboljših kolesarjev sveta! Spodobi se, da se temu športu in velikanoma kot sta Tadej Pogačar in Primož Roglič, poklonimo tudi v naši akciji. Ta teden vas izzivamo, da se odpravite na medgeneracijski giro po svojem kraju. Etapa naj bo ravno prav zahtevna, da jo bodo zmogle vse generacije, ne pozabite na vnos energije in na glavni moto GIBA dejavnosti – važno je sodelovati, ne zmagati!

👉Še nekaj več o pozitivnih učinkih kolesarjenja;

Kolesarjenje je odlična oblika vadbe, ki prinaša številne koristi za zdravje. Izboljša lahko zdravje srca in ožilja, okrepi mišice in kosti ter pomaga pri uravnavanju telesne teže. Kolesarjenje je lahko tudi zabavna in družabna dejavnost, ne glede na to, ali kolesarite s prijatelji ali sodelujete v kolesarskem klubu ali na dirki.

Poleg telesnih koristi lahko kolesarjenje pozitivno vpliva tudi na duševno zdravje. Zmanjša lahko stres in tesnobo, izboljša razpoloženje in samospoštovanje ter daje občutek izpolnjenosti in pustolovščine.

🗨 Še  nekaj zanimivosti iz sveta kolesarstva:

o   Prvo kolo je leta 1817 v Nemčiji izumil Karl von Drais. Imenovalo se je “tekoči stroj” in ni imelo pedal.

o   Prvo kolo s pedali je leta 1861 izumil Pierre Michaux v Franciji. Zaradi grobe vožnje po tlakovanih ulicah so ga imenovali “boneshaker” – lomilec kosti.

o   Največja hitrost kolesa v zgodovini je 183,93 milj na uro (296,01 km/h), ki jo je leta 2018 dosegla kolesarka Denise Mueller-Korenek na po meri izdelanem kolesu s specializiranim oklepom.

o   Prva kolesarska dirka Tour de France je potekala leta 1903, v šestih etapah pa je bila dolga 2.428 kilometrov (1.509 milj).

o   Kolesa so energetsko učinkovitejša od avtomobilov, saj za prevoz enake razdalje potrebujejo le približno tretjino energije.

o   Na Nizozemskem je število koles večje od števila ljudi. V državi je več kot 22 milijonov koles v primerjavi s približno 17 milijoni prebivalcev.

o   Prve kolesarske čelade so bile uvedene v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, nošenje čelade med kolesarjenjem pa lahko zmanjša tveganje poškodb glave do 85 %.

o   Prva kolesarska dirka v zgodovini je potekala leta 1868 v Franciji, zmagovalec pa je v povprečju dosegel hitrost približno 16 km/h.

 

Skip to content